Welke vegan boter/ vegan margarine moet ik gebruiken voor bakken?

Boter speelt een belangrijke rol in bijna alle baksels. Het zou heel zonde zijn als jouw baksels mislukken door het gebruik van de verkeerde boter. Om bakken met onze bakmixen nog gemakkelijker te maken, hebben we voor jou een overzicht gemaakt met welke boter vegan is en de beste bakresultaten geeft. Beoordeel altijd zelf met behulp van onze tips of de boter vegan is. Wij proberen dit overzicht zo vaak mogelijk te updaten. Het  kan voorkomen dat de fabrikanten de receptuur veranderen en wij het nog niet hebben aangepast op deze pagina. 


Hoe zie je op de verpakking of de boter geschikt is voor bakken?

Boter in blokvorm

Over het algemeen is alle boter in blokvorm in een wikkel geschikt om mee te bakken. Alles in een kuipje of knijpfles niet. Dit komt door het vetgehalte van de boter. Boter is grotendeels vet + water. Wanneer het vetgehalte laag is (<75%) dan betekent dit dat er veel water in de boter zit. Dit is het geval bij smeerbare en vloeibare margarine. Als je dit gebruikt om mee te bakken dan zouden koekjes bijvoorbeeld keihard kunnen worden. Zo kan het zijn dat je baksels altijd mislukken omdat boter een belangrijke rol speelt in bakken.

Verras je visite niet met zoute koekjes

Check altijd in de voedingswaardetabel hoeveel zout er in de boter zit. Vaak wordt er aan ongezouten boter toch veel zout (>0.01%) toegevoegd waardoor je baksels ongewenst zout worden. Uit ervaring weten we dat zoute boter onze bakmixen helaas verpest. Natuurlijk kan je zoute boter wel goed gebruiken voor gezouten karamel of hartige baksels. Voeg dan geen/ minder zout toe.

Plantaardig is niet altijd vegan

Als een product een V-label keurmerk heeft dan zit je zeker weten goed. Roomboter is nooit vegan. Plantaardige margarine is niet altijd vegan omdat margarines dierlijke stoffen mogen bevatten zoals melkbestanddelen en vitamine D3 uit schapenwolvet. Staat er in de ingrediëntenlijst ‘melk’, ‘melkbestanddelen’, ‘lactose’ dan weet je meteen dat de margarine niet vegan is. Voor de vitamine D3 is het wat ingewikkelder. De herkomst van vitamine D3 staat namelijk zelden op de verpakking waardoor je het als consument na moet vragen bij de producent. Waarschijnlijk zouden ze je hier geen antwoord op kunnen geven in de supermarkt. Gelukkig hebben wij het makkelijk gemaakt voor jou met ons overzicht. In dit overzicht staat welke boter geschikt is om mee te bakken en waar je deze kan kopen. Natuurlijk kan je ook zelf met behulp van onze checklist in de supermarkt zelf bepalen welke boter geschikt is.


 Checklist tips voor het kiezen van de juiste boter

  1. Is de boter een blok en zit het in een wikkelverpakking?
  2. Staat er plantaardige margarine op de verpakking?
  3. Heeft het een V-label/staan er geen ingrediënten op met ‘melk’, ‘melkbestanddelen’, ‘lactose’?
  4. Is de vitamine D3 niet afkomstig van schapenwol?
  5. Is het vetpercentage hoger dan 75%?
  6. Is het zoutgehalte lager dan 0.01%?

Vioblock ongezouten

wel vegan
genoeg vet (79%)
geen zout (0%)

Wajang

wel vegan
genoeg vet (80%)
geen zout (<0.01%)

AH planten margarine

wel vegan
genoeg vet (80%)
geen zout (0%)

Alsan

wel vegan
genoeg vet (80%)
geen zout (0%)

Gwoon

wel vegan
genoeg vet (80%)
te veel zout (1%)

Blue Band voor koken, bakken en braden

wel vegan
genoeg vet (79%)
te veel zout (1,5%)

Alles in een kuipje
zoals Becel Original

wel vegan
te weinig vet (45%)

The Flower Farm

wel vegan
te weinig vet (70%)
te veel zout (1%)

Alles waar roomboter op staat zoals Blue Band Cake & Koekjes

niet vegan

Zeeuws Meisje

niet vegan
bevat melkbestanddelen

AH margarine

niet vegan
bevat weipoeder van melk

Bertolli margarine

niet vegan
bevat weipoeder van melk

Gouda's Glorie

niet vegan
bevat weipoeder van melk

Alles waar "melk", "melkbestanddelen", "lactose" op staat

niet vegan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bestel nu onze vegan bakmixen om lekker makkelijk vegan te bakken

Dit zeggen onze Green Bakers

Carin Smit
Carin Smit
Verrast door het resultaat
Lees verder
Echt hele lekkere en makkelijke vegan bakmixen! Heb ze bijna allemaal al een keer gemaakt en elke keer weer verrast door het resultaat. Zeker een aanrader. Ook leuk om cadeau te doen. Er wordt duidelijk gecommuniceerd en de bestelling wordt snel verzonden.
Nettie Groen
Nettie Groen
VRE-SE-LIJK lekker!
Lees verder
Op Veggieworld heb ik 1 mix voor bananenbrood meegenomen, voorzichtig als ik ben. Nu heb ik er spijt van, het was echt VRE-SE-LIJK lekker! Zelfs het stuk dat ik had ingevroren kwam even lekker uit de vriezer. Ik ga snel nieuwe bestellen, ik ben nu ook benieuwd naar de rest!
Mandy Cerise
Mandy Cerise
Wat een makkelijke bakmixen!
Lees verder
Green Bakers op Veggieworld gezien! Heb bananenbrood en worteltaart meegenomen. Wat een makkelijke bakmixen! Ongelofelijk... en ze smaken ook nog eens hemels!
Ann
Ann
Onze derde bestelling
Lees verder
Wat vooral handig is is het bakgemak. Geen apparaten nodig of ingrediënten. Een enkele keer wat boter. Mocht je een bestelling plaatsen vergeet dan niet om de mix voor kokoskoekjes mee te bestellen. Mijn favoriet! Onze derde bestelling gaat de deur uit. Kom maar op met die pepernoten 😋
Marion
Marion
Zelfs ik kan bakken zo!
Lees verder
Zelfs ik kan bakken zo! 🥳 Geweldig!
Sharon
Sharon
Bij de hele familie een groot succes!
Lees verder
Ik bak graag maar heb soms geen zin/tijd/energie om alles from scratch te maken. Deze cake staat in no time in de oven, is super lekker en bij de hele familie een groot succes!! Ik heb deze nu al meerdere keren besteld en gemaakt, dus ik raad hem zeker aan.
Kimmy
Kimmy
Voor herhaling vatbaar!
Lees verder
Super gemakkelijk, super lekker! Voor herhaling vatbaar!
Willem
Willem
Ruime hoeveelheid chocolade
Lees verder
De chocolate chip cookies waren erg lekker. Knapperig aan de buitenkant en smeuïg in het midden. De mix kwam met een ruime hoeveelheid chocolade en de bereiding koste nauwelijks tijd. Een echte aanrader. Ook fijn dat ze qua uiterlijk lijken op “normale” cookies.
Previous
Volgende