Boter overzicht

Boter speelt een belangrijke rol in bijna alle baksels. Het zou heel zonde zijn als jouw baksels mislukken door het gebruik van de verkeerde boter. Om bakken met onze bakmixen nog gemakkelijker te maken, hebben we voor jou een overzicht gemaakt met welke boter vegan is en de beste bakresultaten geeft.

Boter in blokvorm

Over het algemeen is alle boter in blokvorm in een wikkel geschikt om mee te bakken. Alles in een kuipje of knijpfles niet. Dit komt door het vetgehalte van de boter. Boter is grotendeels vet + water. Wanneer het vetgehalte laag is (<75%) dan betekent dit dat er veel water in de boter zit. Dit is het geval bij smeerbare en vloeibare margarine. Als je dit gebruikt om mee te bakken dan zouden koekjes bijvoorbeeld keihard kunnen worden. Zo kan het zijn dat je baksels altijd mislukken omdat boter een belangrijke rol speelt in bakken.

Verras je visite niet met zoute koekjes

Check altijd in de voedingswaardetabel hoeveel zout er in de boter zit. Vaak wordt er aan ongezouten boter toch veel zout (>0.01%) toegevoegd waardoor je baksels ongewenst zout worden. Uit ervaring weten we dat zoute boter onze bakmixen helaas verpest. Natuurlijk kan je zoute boter wel goed gebruiken voor gezouten karamel of hartige baksels. Voeg dan geen/ minder zout toe.

Plantaardig is niet altijd vegan

Als een product een V-label keurmerk heeft dan zit je zeker weten goed. Roomboter is nooit vegan. Plantaardige margarine is niet altijd vegan omdat margarines dierlijke stoffen mogen bevatten zoals melkbestanddelen en vitamine D3 uit schapenwolvet. Staat er in de ingrediëntenlijst ‘melk’, ‘melkbestanddelen’, ‘lactose’ dan weet je meteen dat de margarine niet vegan is. Voor de vitamine D3 is het wat ingewikkelder. De herkomst van vitamine D3 staat namelijk zelden op de verpakking waardoor je het als consument na moet vragen bij de producent. Waarschijnlijk zouden ze je hier geen antwoord op kunnen geven in de supermarkt. Gelukkig hebben wij het makkelijk gemaakt voor jou met ons overzicht. In dit overzicht staat welke boter geschikt is om mee te bakken en waar je deze kan kopen. Natuurlijk kan je ook zelf met behulp van onze checklist in de supermarkt zelf bepalen welke boter geschikt is.

Checklist

  1. Is de boter een blok en zit het in een wikkelverpakking?
  2. Staat er plantaardige margarine op de verpakking?
  3. Heeft het een V-label/staan er geen ingrediënten op met ‘melk’, ‘melkbestanddelen’, ‘lactose’?
  4. Is de vitamine D3 niet afkomstig van schapenwol?
  5. Is het vetpercentage hoger dan 75%?
  6. Is het zoutgehalte lager dan 0.01%?

Flora Plant

wel vegan
genoeg vet (79%)
geen zout (0%)

Wajang

wel vegan
genoeg vet (80%)
geen zout (<0.01%)

AH planten margarine

wel vegan
genoeg vet (80%)
geen zout (0%)

Alsan

wel vegan
genoeg vet (80%)
geen zout (0%)

Gwoon

wel vegan
genoeg vet (80%)
te veel zout (1%)

Blue Band voor koken, bakken en braden

wel vegan
genoeg vet (79%)
te veel zout (1,5%)

Alles in een kuipje
zoals Becel Original

wel vegan
te weinig vet (45%)

The Flower Farm

wel vegan
te weinig vet (70%)
te veel zout (1%)

Alles waar roomboter op staat zoals Blue Band Cake & Koekjes

niet vegan

Zeeuws Meisje

niet vegan
bevat melkbestanddelen

AH margarine

niet vegan
bevat weipoeder van melk

Bertolli margarine

niet vegan
bevat weipoeder van melk

Gouda's Glorie

niet vegan
bevat weipoeder van melk

Alles waar "melk", "melkbestanddelen", "lactose" op staat

niet vegan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.