Recept: Vegan Chocolate Chip Cookies
Makkelijk recept voor vegan chocolate chip cookies. Met de Green Bakers vegan bakmix voor chocolate chip cookies bak jij de lekkerste vegan chocoladekoekjes. Jij hoeft alleen gesmolten vegan margarine en water toe te voegen. Bakken zonder mixer, alleen een spatel nodig. Ingrediënten toevoegen, mengen, bakken en genieten maar!Om de chocolate chip cookies nóg lekkerder te maken kan je een handje walnoten of hazelnoten toevoegen. Of probeer eens ons variatierecept voor groter gevulde chocolate chip koeken en deze mini chocolate chip cookies als traktatie om uit te delen.Heb jij met dit recept gebakken? Deel jouw vegan bakcreatie met de Green Bakers community op social media met #greenbakers of tag @greenbakersnl.
Bereidingstijd 5 minuten min
Baktijd 10 minuten min
Porties 9 koekjes
Benodigdheden
- bakplaat
Ingrediënten
- Green Bakers Vegan Bakmix voor Chocolate Chip Cookies
Zelf toevoegen
- 50 g gesmolten ongezouten vegan boter Geen vegan boter in huis? Gesmolten kokosolie (50 g) kan ook gebruikt worden.
- 20 g water Tip: het wegen van water is nauwkeuriger dan het afmeten met een maatbeker.
Video
Instructies
heteluchtoven: 175 °C, elektrische oven: 190 °C, gasoven: stand 4
- Verwarm de oven voor.
- Voeg de vegan bakmix, 20 g water, en 50 g gesmolten vegan boter toe aan de beslagkom.
- Meng het geheel met een spatel en je handen tot een deegbal.
- Verdeel de deegbal in 9 gelijke stukken en maak er ronde bolletjes van. Druk de bolletjes niet plat! Zo krijg je koekjes met een lekkere chewy binnenkant. Wil je graag knapperigere koekjes, dan kan je de bolletjes een heel klein beetje platter drukken met je hand.
- Leg de bolletjes met voldoende tussenruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Zet de bakplaat met koekjes in het midden van de oven.
- Bak de koekjes 8-10 minuten tot de randen plat zijn en het midden nog een beetje bol is. Bak de koekjes niet langer dan 10 minuten voor een lekkere chewy binnenkant.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen op de bakplaat.
- Serveer warm want dan zijn ze het lekkerst
Variatietips
- Bewaartip: Bewaar de afgekoelde koekjes in een goed afgesloten vershouddoos op kamertemperatuur. Zo blijven ze tot wel 5 dagen lekker. Kijk, ruik en proef na die tijd om verspilling te voorkomen
- Variatietip: Voeg een hand vol noten zoals walnoten, pecannoten en hazelnoten toe aan het koekjesdeeg
- Variatietip: Probeer eens ons recept voor gevulde chocolate chip cookies
- Variatietip: Ook leuk om eens mini chocolate chip cookies te maken
6 reacties
De chocolate chip cookies waren erg lekker. Knapperig aan de buitenkant en smeuïg in het midden. De mix kwam met een ruime hoeveelheid chocolade en de bereiding koste nauwelijks tijd. Een echte aanrader. Ook fijn dat ze qua uiterlijk lijken op “normale” cookies.
Hallo Willem,
Superfijn om te horen dat de chocolate chip cookies goed bevallen, daar zijn we erg blij mee.
Hoi Green Bakers! Wat een superleuk concept hebben jullie bedacht. Ben benieuwd naar de koekjes. Vraagje: kan ik ipv gesmolten boter ook vloeibare bakboter gebruiken? Groetjes, Tanja
Hi Tanja,
Wat leuk om te horen dat je al enthouasiast bent over onze bakmix. Wij zouden je aanraden om vaste boter of kokosolie te gebruiken en geen vloeibare bakboter. In vloeibare bakboter zit namelijk veel meer water dan in vaste boter. Omdat er slechts 50 g boter bij de koekjes hoeft, zou dit een te groot effect hebben. We verwachten dat de koekjes dan veel uit zouden lopen. In bijvoorbeeld een cake waar meer vet en water in zit, is het effect van de hoeveelheid water in vloeibare bakboter minder groot en is het meer geschikt. Als je echt niks anders in huis hebt, dan zou je het kunnen proberen met de aanwijzingen die op de verpakking van je vloeibare bakboter staan. Vaak staat er dat 110 mL bakboter gelijk is aan 100 g vaste boter. In dat geval zou je ook minder water kunnen toevoegen aan de koekjes. We hopen dat je wat hebt aan onze tips. We wensen je alvast veel plezier met bakken! Laat je weten of de koekjes goed gelukt zijn?
Groene groetjes,
Wendy
Normaal maak ik ze meestal zelf maar de laatste keer waren ze zo uitgelopen dat ik een keer een kant en klaar mix wilde proberen. Het deeg maken hing snel en het hoefde niet te rusten in de koelkast. Ik heb ze 14 minuten in de oven gedaan omdat ze zo bleek zagen. Ze werden hier wel dunner door. Ze smaakten desondanks goed. Nog een tip om ze er lekker gebruind uit te laten zien?
Hi Tamar,
Superfijn om te horen dat de koekjes hebben gesmaakt. Om te voorkomen dat koekjes uitlopen, kan je ze het beste in de oven doen als bolletje (niet plat drukken). Als de koekjes op de juiste temperatuur worden gebakken dan worden ze mooi bruin zonder dat ze uitlopen. Er zijn verschillende opties die je zou kunnen proberen om je koekjes de volgende keer iets bruiner te krijgen. Allereerst zou je kunnen checken of de werkelijke temperatuur van je oven wel de temperatuur is die je hebt ingesteld. Dit kan je gemakkelijk doen met een oventhermometer. Vaak zijn ovens iets minder warm dan je zou willen dus dan worden de koekjes ook minder mooi gebakken. Daarnaast zou je de bakplaat met koekjes een verdieping hoger kunnen zetten in je oven. Hier is het vaak iets warmer. Als laatste optie zou je nog jouw oven 5-10°C hoger kunnen zetten en de aangegeven baktijd van 8-10 minuten aanhouden. Alle ovens werken net iets anders dus we kunnen je helaas niet precies vertellen wat de beste manier is. We hopen dat je met deze tips de volgende keer lekker bruine koekjes kan bakken.