Moederdag Recept: Vegan kwarktaart met aardbeismaak

Recept: Vegan Kwarktaart Aardbei

In dit recept leggen wij stap voor stap uit hoe je een heerlijke vegan kwarktaart kan bakken met aardbeismaak. Voor het recept gebruiken we verse aardbeien, geen chemische aardbeismaak dus! Deze kwarktaart is ook perfect om te bakken voor Moederdag. Hiermee kan je lekker jouw lieve moeder verwennen. Of je kan deze taart gezellig samen bakken: dan heb je gelijk een leuke moederdagsactiviteit!
Houd jij van bakken met fruit? Bak dan ook een keer onze vegan appel-kaneel cake of vegan worteltaart.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 45 min
Baktijd 3 uur
Porties 12 taartpunten

Benodigdheden

  • springvorm Ø22-25 cm
  • bakpapier
  • keukenweegschaal
  • maatbeker
  • pannetje
  • beslagkommen
  • keukenmachine/deegroller/stamper
  • keukenmachine/blender/staafmixer
  • garde
  • elektrische mixer met garde
  • spatel

Ingrediënten
  

Voor de koekbodem

  • 400 g vegan koekjes naar keuze wij raden digestives of speculaas aan
  • 200 g ongezouten vegan boter + 50 g meer wanneer je drogere koekjes wil gebruiken zoals Maria beschuitjes

Voor het kwarkmengsel

  • 300 g aardbeien vers of bevroren
  • 75 g suiker
  • 2 theelepels agar agar onder andere te koop bij Holland & Barrett
  • 400 g vegan kwark Alpro plantaardige variatie op kwark naturel
  • 250 mL vegan slagroom om op te kloppen Alpro Plantaardige Variatie op Slagroom op te Kloppen
  • 1 eetlepel suiker extra voor het opkloppen van de slagroom

Voor de aardbeienlaag (optioneel)

  • 200 g aardbeien vers of bevroren
  • 1/2 theelepel agar agar

Voor de decoratie (optioneel)

  • enkele verse aardbeien

Instructies
 

Voor de koekbodem

  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Verkruimel 400 g vegan koekjes in een keukenmachine, of sla ze fijn met een deegroller/vijzel.
  • Smelt 200 g vegan boter in een pannetje en voeg de koekkruimels hier aan toe.
  • Roer goed door en stort in de springvorm.
  • Verdeel de kruimels gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast terwijl je het kwarkmengsel maakt.

Voor het kwarkmengsel

  • Pureer 300 g (ontdooide) aardbeien fijn in een keukenmachine/ of met een staafmixer. Hou je van stukjes aardbei in je kwarktaart? Pureer de aardbeien dan minder fijn.
  • Verhit de aardbeienpurree samen met 75 g suiker in een pannetje op middelhoog vuur tot het kookt.
  • Laat het 5 min. pruttelen op laag vuur tot het dik is geworden.
  • Voeg 2 theelepels agar agar toe aan de aardbeienpurree en roer het goed door met een garde om het helemaal op te lossen.
  • Voeg 400 g vegan kwark toe en meng het geheel met een garde tot een klontvrij mengsel.
  • Verhit het mengsel op laag vuur voor 5 min. en roer af en toe goed door. Verhitten voor 5 min. is heel belangrijk om de agar agar helemaal op te lossen zodat het succesvol de kwarktaart op kan stijven in de koelkast.
  • Klop ondertussen met een elektrische mixer 250 mL vegan slagroom met een eetlepel suiker stijf.
  • Haal de pan van het vuur, stort het kwarkmengsel in een hittebestendige beslagkom en laat het kwarkmengsel een minuutje afkoelen tot het niet meer extreem heet is.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het kwarkmengsel.
  • Giet het mengsel op de koekbodem.
  • Zet de kwarktaart weer terug in de koelkast voor min. 1 uur.

Voor de aardbeienlaag (optioneel)

  • Haal de kwarktaart uit de koelkast en controleer of de bovenkant stevig is. Als het nog niet stevig genoeg is, zet het dan terug in de koelkast en wacht nog met het beginnen aan de volgende stappen.
  • Pureer 200 g (ontdooide) aardbeien fijn in een keukenmachine/ of met een staafmixer.
  • Verhit de aardbeienpurree in een pannetje op middelhoog vuur tot het kookt.
  • Voeg 1/2 theelepel agar agar toe aan de aardbeienpurree en roer het goed door met een garde om het helemaal op te lossen.
  • Verhit het mengsel op laag vuur voor 5 min. en roer af en toe goed door.
  • Haal de pan van het vuur en laat de aardbeienpurree een minuutje afkoelen.
  • Stort de aardbeienpurree voorzichtig op de kwarktaart en strijk het plat.
  • Zet de kwarktaart terug in de koelkast voor minimaal 2 uur.

Decoratie

  • Haal de kwarktaart uit de koelkast en verwijder voorzichtig de rand van de spingvorm. Gebruik een mes of spatel om de kwarktaart los te maken als de kwarktaart blijft plakken aan de vorm.
  • Decoreer de kwarktaart met verse aardbeien.
  • Bewaar de kwarktaart in een afgesloten bak tot 3-4 dagen. Kijk, ruik en proef om zelf te bepalen of de kwarktaart nog vers is.

Variatietips

Geen fan van aardbei? Dit recept is ook geschikt voor ander zomerfruit zoals frambozen en blauwe bessen. 

5 reacties

  1. 5 sterren
    Wauw, wat een lekker en mooi recept. Tijdens serveren heb ik er kokos slagroo(m) bij gebruikt. En dat laagje 😍 heel mooi. Bedankt!

    1. Hey Anouk,
      Wat fijn om te horen dat je fan bent van het vegan kwarktaart recept! Je vraag is zeker niet raar hoor. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar verwacht dat het moet lukken. Je kan de aardbeien in het recept 1 op 1 vervangen met ananas. Wil je het resultaat delen? Ik ben superbenieuwd. Veel bakplezier!
      – Wendy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Dit zeggen onze Green Bakers

Carin Smit
Carin Smit
Verrast door het resultaat
Lees verder
Echt hele lekkere en makkelijke vegan bakmixen! Heb ze bijna allemaal al een keer gemaakt en elke keer weer verrast door het resultaat. Zeker een aanrader. Ook leuk om cadeau te doen. Er wordt duidelijk gecommuniceerd en de bestelling wordt snel verzonden.
Nettie Groen
Nettie Groen
VRE-SE-LIJK lekker!
Lees verder
Op Veggieworld heb ik 1 mix voor bananenbrood meegenomen, voorzichtig als ik ben. Nu heb ik er spijt van, het was echt VRE-SE-LIJK lekker! Zelfs het stuk dat ik had ingevroren kwam even lekker uit de vriezer. Ik ga snel nieuwe bestellen, ik ben nu ook benieuwd naar de rest!
Mandy Cerise
Mandy Cerise
Wat een makkelijke bakmixen!
Lees verder
Green Bakers op Veggieworld gezien! Heb bananenbrood en worteltaart meegenomen. Wat een makkelijke bakmixen! Ongelofelijk... en ze smaken ook nog eens hemels!
Ann
Ann
Onze derde bestelling
Lees verder
Wat vooral handig is is het bakgemak. Geen apparaten nodig of ingrediënten. Een enkele keer wat boter. Mocht je een bestelling plaatsen vergeet dan niet om de mix voor kokoskoekjes mee te bestellen. Mijn favoriet! Onze derde bestelling gaat de deur uit. Kom maar op met die pepernoten 😋
Marion
Marion
Zelfs ik kan bakken zo!
Lees verder
Zelfs ik kan bakken zo! 🥳 Geweldig!
Sharon
Sharon
Bij de hele familie een groot succes!
Lees verder
Ik bak graag maar heb soms geen zin/tijd/energie om alles from scratch te maken. Deze cake staat in no time in de oven, is super lekker en bij de hele familie een groot succes!! Ik heb deze nu al meerdere keren besteld en gemaakt, dus ik raad hem zeker aan.
Kimmy
Kimmy
Voor herhaling vatbaar!
Lees verder
Super gemakkelijk, super lekker! Voor herhaling vatbaar!
Willem
Willem
Ruime hoeveelheid chocolade
Lees verder
De chocolate chip cookies waren erg lekker. Knapperig aan de buitenkant en smeuïg in het midden. De mix kwam met een ruime hoeveelheid chocolade en de bereiding koste nauwelijks tijd. Een echte aanrader. Ook fijn dat ze qua uiterlijk lijken op “normale” cookies.
Previous
Next