Vegan Kwarktaart Aardbei

In dit recept leggen wij stap voor stap uit hoe je een heerlijke vegan kwarktaart kan bakken met aardbeismaak. Voor het recept gebruiken we verse aardbeien, geen chemische aardbeismaak dus! Deze kwarktaart is ook perfect om te bakken voor Moederdag. Hiermee kan je lekker jouw lieve moeder verwennen. Of je kan deze taart gezellig samen bakken: dan heb je gelijk een leuke moederdagsactiviteit!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 45 min
Baktijd 3 uur
Porties 12 taartpunten

Benodigdheden

  • springvorm Ø22-25 cm
  • bakpapier
  • keukenweegschaal
  • maatbeker
  • pannetje
  • beslagkommen
  • keukenmachine/deegroller/vijzel
  • keukenmachine/blender/staafmixer
  • garde
  • elektrische mixer met garde
  • spatel

Ingrediënten
  

Voor de koekbodem

  • 400 g vegan koekjes naar keuze bijv. digestives, speculaas
  • 200 g vegan boter

Voor het kwarkmengsel

  • 300 g aardbeien vers of bevroren
  • 75 g suiker
  • 2 theelepels agar agar onder andere te koop bij Holland & Barrett
  • 400 g vegan kwark Alpro plantaardige variatie op kwark naturel
  • 250 mL vegan slagroom om op te kloppen Alpro Plantaardige Variatie op Slagroom op te Kloppen
  • 1 eetlepel suiker extra voor het opkloppen van de slagroom

Voor de aardbeienlaag (optioneel)

  • 200 g aardbeien vers of bevroren
  • 1/2 theelepel agar agar

Voor de decoratie (optioneel)

  • enkele verse aardbeien

Instructies
 

Voor de koekbodem

  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Verkruimel 400 g vegan koekjes in een keukenmachine, of sla ze fijn met een deegroller/vijzel.
  • Smelt 200 g vegan boter in een pannetje en voeg de koekkruimels hier aan toe.
  • Roer goed door en stort in de springvorm.
  • Verdeel de kruimels gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast terwijl je het kwarkmengsel maakt.

Voor het kwarkmengsel

  • Pureer 300 g (ontdooide) aardbeien fijn in een keukenmachine/ of met een staafmixer. Hou je van stukjes aardbei in je kwarktaart? Pureer de aardbeien dan minder fijn.
  • Verhit de aardbeienpurree samen met 75 g suiker in een pannetje op middelhoog vuur tot het kookt.
  • Laat het 5 min. pruttelen op laag vuur tot het dik is geworden.
  • Voeg 2 theelepels agar agar toe aan de aardbeienpurree en roer het goed door met een garde om het helemaal op te lossen.
  • Voeg 400 g vegan kwark toe en meng het geheel met een garde tot een klontvrij mengsel.
  • Verhit het mengsel op laag vuur voor 5 min. en roer af en toe goed door. Verhitten voor 5 min. is heel belangrijk om de agar agar helemaal op te lossen zodat het succesvol de kwarktaart op kan stijven in de koelkast.
  • Klop ondertussen met een elektrische mixer 250 mL vegan slagroom met een eetlepel suiker stijf.
  • Haal de pan van het vuur, stort het kwarkmengsel in een hittebestendige beslagkom en laat het kwarkmengsel een minuutje afkoelen tot het niet meer extreem heet is.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het kwarkmengsel.
  • Giet het mengsel op de koekbodem.
  • Zet de kwarktaart weer terug in de koelkast voor min. 1 uur.

Voor de aardbeienlaag (optioneel)

  • Haal de kwarktaart uit de koelkast en controleer of de bovenkant stevig is. Als het nog niet stevig genoeg is, zet het dan terug in de koelkast en wacht nog met het beginnen aan de volgende stappen.
  • Pureer 200 g (ontdooide) aardbeien fijn in een keukenmachine/ of met een staafmixer.
  • Verhit de aardbeienpurree in een pannetje op middelhoog vuur tot het kookt.
  • Voeg 1/2 theelepel agar agar toe aan de aardbeienpurree en roer het goed door met een garde om het helemaal op te lossen.
  • Verhit het mengsel op laag vuur voor 5 min. en roer af en toe goed door.
  • Haal de pan van het vuur en laat de aardbeienpurree een minuutje afkoelen.
  • Stort de aardbeienpurree voorzichtig op de kwarktaart en strijk het plat.
  • Zet de kwarktaart terug in de koelkast voor minimaal 2 uur.

Decoratie

  • Haal de kwarktaart uit de koelkast en verwijder voorzichtig de rand van de spingvorm. Gebruik een mes of spatel om de kwarktaart los te maken als de kwarktaart blijft plakken aan de vorm.
  • Decoreer de kwarktaart met verse aardbeien.
  • Bewaar de kwarktaart in een afgesloten bak tot 3-4 dagen. Kijk, ruik en proef om zelf te bepalen of de kwarktaart nog vers is.

Variatietips

Geen fan van aardbei? Dit recept is ook geschikt voor ander zomerfruit zoals frambozen en blauwe bessen. 

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Rating recept