Recept: Vegan Kwarktaart Aardbei
Makkelijk recept voor vegan kwarktaart aardbei. In dit recept leggen wij stap voor stap uit hoe je een heerlijke vegan kwarktaart kan bakken met aardbeismaak. Voor het recept gebruiken we verse aardbeien, geen chemische aardbeismaak dus (zoals de bakmix van Dr. Oetker)! Er gaan extra veel koekjes in de taart voor een dikke krokante koeklaag. Deze kwarktaart is ook perfect om te bakken voor Moederdag. Hiermee kan je lekker jouw lieve moeder verwennen. Of je kan deze taart gezellig samen bakken: dan heb je gelijk een leuke moederdagsactiviteit!Houd jij van bakken met fruit? Bak dan ook een keer onze vegan appel-kaneel cake of vegan worteltaart.Heb jij met dit recept gebakken? Deel jouw vegan bakcreatie met de Green Bakers community op social media met #greenbakers of tag @greenbakersnl.
4.78 van 9 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten min
Baktijd 3 uur uur
Porties 12 taartpunten
Benodigdheden
- keukenmachine/blender/staafmixer
- elektrische mixer met garde
Ingrediënten
Voor de koekbodem
- 400 g vegan koekjes naar keuze wij raden digestives of speculaas aan
- 200 g ongezouten vegan boter + 50 g meer wanneer je drogere koekjes wil gebruiken zoals Maria beschuitjes
Voor het kwarkmengsel
- 300 g aardbeien vers of bevroren
- 75 g suiker
- 2 theelepels agar agar onder andere te koop bij Holland & Barrett
- 400 g vegan kwark Alpro plantaardige variatie op kwark naturel
- 250 mL vegan slagroom om op te kloppen Alpro Plantaardige Variatie op Slagroom op te Kloppen
- 1 eetlepel suiker extra voor het opkloppen van de slagroom
Voor de aardbeienlaag (optioneel)
- 200 g aardbeien vers of bevroren
- 1/2 theelepel agar agar
Voor de decoratie (optioneel)
- enkele verse aardbeien
Instructies
Voor de koekbodem
- Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Verkruimel 400 g vegan koekjes in een keukenmachine, of sla ze fijn met een deegroller/vijzel.
- Smelt 200 g vegan boter in een pannetje en voeg de koekkruimels hier aan toe.
- Roer goed door en stort in de springvorm.
- Verdeel de kruimels gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast terwijl je het kwarkmengsel maakt.
Voor het kwarkmengsel
- Pureer 300 g (ontdooide) aardbeien fijn in een keukenmachine/ of met een staafmixer. Hou je van stukjes aardbei in je kwarktaart? Pureer de aardbeien dan minder fijn.
- Verhit de aardbeienpurree samen met 75 g suiker in een pannetje op middelhoog vuur tot het kookt.
- Laat het 5 min. pruttelen op laag vuur tot het dik is geworden.
- Voeg 2 theelepels agar agar toe aan de aardbeienpurree en roer het goed door met een garde om het helemaal op te lossen.
- Voeg 400 g vegan kwark toe en meng het geheel met een garde tot een klontvrij mengsel.
- Verhit het mengsel op laag vuur voor 5 min. en roer af en toe goed door. Verhitten voor 5 min. is heel belangrijk om de agar agar helemaal op te lossen zodat het succesvol de kwarktaart op kan stijven in de koelkast.
- Klop ondertussen met een elektrische mixer 250 mL vegan slagroom met een eetlepel suiker stijf.
- Haal de pan van het vuur, stort het kwarkmengsel in een hittebestendige beslagkom en laat het kwarkmengsel een minuutje afkoelen tot het niet meer extreem heet is.
- Spatel de slagroom voorzichtig door het kwarkmengsel.
- Giet het mengsel op de koekbodem.
- Zet de kwarktaart weer terug in de koelkast voor min. 1 uur.
Voor de aardbeienlaag (optioneel)
- Haal de kwarktaart uit de koelkast en controleer of de bovenkant stevig is. Als het nog niet stevig genoeg is, zet het dan terug in de koelkast en wacht nog met het beginnen aan de volgende stappen.
- Pureer 200 g (ontdooide) aardbeien fijn in een keukenmachine/ of met een staafmixer.
- Verhit de aardbeienpurree in een pannetje op middelhoog vuur tot het kookt.
- Voeg 1/2 theelepel agar agar toe aan de aardbeienpurree en roer het goed door met een garde om het helemaal op te lossen.
- Verhit het mengsel op laag vuur voor 5 min. en roer af en toe goed door.
- Haal de pan van het vuur en laat de aardbeienpurree een minuutje afkoelen.
- Stort de aardbeienpurree voorzichtig op de kwarktaart en strijk het plat.
- Zet de kwarktaart terug in de koelkast voor minimaal 2 uur.
Decoratie
- Haal de kwarktaart uit de koelkast en verwijder voorzichtig de rand van de spingvorm. Gebruik een mes of spatel om de kwarktaart los te maken als de kwarktaart blijft plakken aan de vorm.
- Decoreer de kwarktaart met verse aardbeien.
- Bewaar de kwarktaart in een afgesloten bak tot 3-4 dagen. Kijk, ruik en proef om zelf te bepalen of de kwarktaart nog vers is.
Variatietips
Geen fan van aardbei? Dit recept is ook geschikt voor ander zomerfruit zoals frambozen en blauwe bessen.
23 reacties
Wat een feest
Wauw, wat een lekker en mooi recept. Tijdens serveren heb ik er kokos slagroo(m) bij gebruikt. En dat laagje 😍 heel mooi. Bedankt!
Hi Lisa,
Superleuk om te horen dat je enthousiast bent over de vegan kwarktaart! Die kokos slagroo(m) klinkt heerlijk 🙂
Groene groetjes,
Wendy
Fantastisch recept! rare vraag maar zou het ook lukken met ananas? Ik ben namelijk dol op ananas 🙂
Hey Anouk,
Wat fijn om te horen dat je fan bent van het vegan kwarktaart recept! Je vraag is zeker niet raar hoor. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar verwacht dat het moet lukken. Je kan de aardbeien in het recept 1 op 1 vervangen met ananas. Wil je het resultaat delen? Ik ben superbenieuwd. Veel bakplezier!
– Wendy
We hebben het gemaakt (met diepvries aardbeien) en was echt heel erg lekker. Veel lekkerder dan de kwarktaarten die ik voorheen maakte – ook met fruit erdoor – toen we nog zuivel aten. Bedankt voor het recept! Ik denk dat ik het ook ga proberen met ander gepureerd fruit.
Alleen nog een vraag. Het is voor de koelkast (en inhoud) niet zo goed om het mengsel er zo warm in te zetten (krijg je ijsvorming van). Werkt het misschien ook als je het eerst laat afkoelen, of mislukt de taart dan?
Groetjes!
Hi Esther,
Superleuk om te horen dat jullie onze vegan kwarktaart hebben gemaakt én er ook zo van hebben genoten!
Met ander fruit proberen is ook echt een aanrader, vooral zomerfruit vinden wij zelf heel lekker.
Het is mogelijk om de kwarktaart eerst af te koelen op kamertemperatuur en daarna in de koelkast verder af te koelen.
Agar agar stolt namelijk vanaf 45°C, dus de kwarktaart zal op kamertemperatuur al stevig worden.
Laat je weten of het is gelukt en welk ander fruit jullie hebben geprobeerd?
Groene groetjes,
Green Bakers – Wendy
Hoi green bakers,
Nou we hebben het geprobeerd: met verse ananas. Volledig volgens bovenstaand recept qua hoeveelheden. Ook het toplaagje van verse ananas gemaakt en iedereen (incl. onze visite) vond het lekker!
En inderdaad heb ik het eerst even een tijdje laten afkoelen op het aanrecht (half uurtje denk ik) voor het in de koelkast ging. Na ongeveer een uur in de koelkast heb ik de toplaag erop gedaan, die ook nog even laten afkoelen voor het weer terug in de koelkast ging.
Ik heb trouwens vegatine gebruikt (de agar agar variant van dr. Oetker), een heel zakje voor de onderkant van de taart en een half zakje voor de ananaslaag bovenop. Trouwens, toen we het de eerste keer maken (met aardbeien) was het na een week nog steeds niet ingezakt, dus de ‘beperkte’ houdbaarheid viel enorm mee!
Groetjes een nogmaals bedankt voor dit enorm lekkere recept.
Hi Esther,
Wat ontzettend leuk om te horen dat jullie zo hebben genoten van de vegan kwarktaart! Dankjewel voor het delen van het resultaat met de ananas. Leuke inspiratie voor de andere lezers 🙂
Groene groetjes,
Green Bakers – Wendy
Ik heb het hele recept gevolgd zoals de omschrijving, maar vond er weinig smaak aan zitten.
De aardbeien ( vriezer) proefde je nauwelijks en was ook niet zoet
Hi Corina,
Wat jammer om te horen dat je niet van de taart hebt kunnen genieten zoals vele anderen.
Smaken verschillen én de smaakintensiteit van aardbeien verschilt dus je zou met deze twee tips de smaak van jouw taart kunnen verbeteren:
Meer suiker toevoegen naar smaak, of een eetlepel aardbeienjam toevoegen voor meer aarbeiensmaak. Je zou ook ander fruit kunnen proberen.
Hopelijk wil je deze kwarktaart nog een kans geven en het recept zelf aanpassen naar smaak.
Groene groetjes,
Green Bakers – Wendy
Ik heb deze gemaakt met frambozen, bevroren en verse. De smaak is erg lekker maar ik denk dat de hoeveelheid agar agar wat laag uitvalt. Hij werd niet mooi stevig. Kan ik een volgende keer meer gebruiken.
Hi Yteke,
Superleuk om te horen dat je onze vegan kwarktaart hebt gemaakt en hebt genoten van de smaak. Klinkt ook heel lekker met de frambozen.
Jammer dat de taart niet stevig genoeg is geworden bij jou. Als je voor een stevigere taart wil gaan dan kan je inderdaad de volgende keer meer agar agar toevoegen naar wens. Of je zou de hoeveelheid agar agar gelijk kunnen houden en het fruit meer in laten koken.
Laat je weten of het is gelukt?
Groene groetjes,
Green Bakers – Wendy
Hoi!
Super fijn recept. Ik maak het nu elke verjaardag voor mijn 3 kids met koemelk allergie en het is telkens een succes! Al met diepvries perzik, bosbessen en deze keer met aardbeien gemaakt! Dankjewel !!
Hi Natascha,
Wat ontzettend leuk om te horen dat jullie al zo vaak hebben genoten van de vegan kwarktaart op alle verjaardagen! Dankjewel voor het delen van de heerlijke variaties🙂
Groene groetjes,
Green Bakers – Wendy
Zit de suiker in dit recept er alleen in voor de zoetere smaak of is deze vereist om de agar agar te laten werken?
Hi Eva,
De suiker in dit recept is voor een zoete smaak. Je kan deze aanpassen naar smaak, afhankelijk van hoe zoet je fruit is. Evt. kan je ook werken met zoetstoffen.
Hopelijk lukt het met behulp van ons basisrecept om een lekkere kwarktaart te maken naar jouw smaak.
Geniet van je kwarktaart!
Groene groetjes,
Green Bakers – Wendy
Al meerdere keren gemaakt, met verse aardbeien. Wat een geweldig recept! Iedereen die hem proeft, vindt hem heerlijk. Fijn dat het laagje aardbei bovenop wat zuurder is, dat is een goed contrast met de zoetheid van de rest van de taart. Ik had trouwens geen ervaring met agar agar, maar ik vind de uiteindelijke textuur lekkerder dan met gelatine. Deze ga ik nog vaak maken in de lente en de zomer!
Hi,
Wat ontzettend leuk om te horen dat jullie al zo vaak hebben genoten van de vegan kwarktaart! Dankjewel voor het delen van je leuke reactie🙂
Groene groetjes,
Green Bakers – Wendy
geweldig goed recept en goede uitleg. De taart blijft zeker 3 dagen goed stevig. Ik heb amerikaanse maatlepels gebruikt van een setje.
Met kersen uit een pot gemaakt en lotus koekjes.
Superblij met dit recept en dankjewel hiervoor.
Hi Karin,
Dankjewel voor het delen van je leuke reactie🙂 Dat klinkt als een lekkere variatie!
Groene groetjes,
Green Bakers – Wendy
Groot succes!! Zelfs zonder keukenmachines is de taart goed te maken. Ik heb de kokos plantaardig alternatief voor slagroom van albert heijn terra gebruikt en dat heeft goed uitgepakt. Een lekker fris zoet zuur taartje. Mijn moeder was er erg blij mee!
Goed recept, ik had vegatine ipv agar agar gebruikt en soja kookroom met klopfix ipv vegan slagroom, omdat niet alles bij mijn supermarkt verkrijgbaar was. Taart ziet er mooi uit en is mooi stijf.
Het zou voor mij wat krachtiger qua smaak mogen, wellicht wat citroen of bosbessen erdoor.