Recept: Vegan baked cheesecake

vegan baked cheesecake
vegan baked cheesecake

Recept: Vegan Baked Cheesecake

Makkelijk recept voor vegan baked cheesecake. Benieuwd hoe je deze heerlijke baked cheesecake die volledig vegan is, kan bakken? In dit recept leggen wij het stap voor stap uit. Door het bakken van de cheesecake krijgt de taart een diepe en lekkere smaak. Het is zeker een aanrader. Verras bijvoorbeeld je geliefde of familieleden met deze homemade baked cheesecake. Niemand zal merken dat het 100% vegan is. De cheesecake moet minstens 8 uur in de koelkast dus hou hier rekening mee als je plannen hebt. 
Houd jij van taarten bakken? Probeer dan ook een keer onze vegan worteltaart.
Heb jij met dit recept gebakken? Deel jouw vegan bakcreatie met de Green Bakers community op social media met #greenbakers of tag @greenbakersnl.
5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 25 minuten
Baktijd 1 uur 15 minuten
Porties 12

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Voor de frambozen swirl en topping

  • 250 g (bevroren) frambozen ook lekker met aardbeien
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Voor de bodem

  • 225 g tarwebloem
  • 125 g kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 125 g koude ongezouten vegan boter

Voor de vulling

  • 150 g ongezouten vegan boter
  • 200 g vegan roomkaas op kamertemperatuur bijv. Violife Creamy Original
  • 400 g vegan kwark op kamertemperatuur bijv. Alpro plantaardige variatieop kwark
  • 150 mL vegan room bijv. Alpro plantaardigevariatie op room: cooking
  • 50 g maiszetmeel
  • 125 g kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille-extract

Instructies
 

Voor de frambozensaus

  • Doe 250 g frambozen met 2 eetlepels kristalsuiker in een pannetje
  • Verwarm de frambozen op laag vuur voor 5 min. tot de frambozen ontdooid zijn en roer het af en toe goed door.
  • Gebruik een zeef om het sap te scheiden van de pulp.
  • Bewaar het sap voor het maken van de hartjes.
  • Bewaar de pulp en gebruik dit als topping bij het serveren van de taart. Na het maken van de hartjes (of swirl) zal er sap overblijven. Voeg dit dan bij de pulp als topping.
  • Laat beiden afkoelen op kamertemperatuur.

heteluchtoven: 170 °C,elektrische oven: 190 °C, gasoven: stand 4

    Voor de bodem

    • Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met bakpapier. Gebruik een beetje boter om het bakpapier vast te plakken aan de springvorm.
    • Verwarm de oven voor op 170 °C.
    • Doe in een beslagkom 225 g tarwebloem, 125 g kristalsuiker, 1 theelepel bakpoeder en een snufje zout. Mix dit door elkaar met een vork of garde.
    • Snijd 125 g koude vegan boter in kleine blokjes en voeg dit toe aan de droge ingrediënten.
    •  Kneed het met je handen goed door elkaar tot een deegbal.
    • Druk de helft van het deeg met je handen op de bodem van de springvorm.
    • Druk de andere helft van het deeg met je handen op de randen van de springvorm.
    • Zet de bodem even in de koelkast tot de vulling klaar is.

    Voor de vulling

    • Zorg ervoor dat de vegan kwark en vegan roomkaas op kamertemperatuur zijn.
    • Smelt 150 g vegan boter in een pannetje of in de magnetron. Laat het iets afkoelen.
    • Voeg 50 g maiszetmeel en 2 theelepels vanille-extract toe aan 150 mL vegan room. Meng dit met een vork door elkaar.
    • Doe 200 g vegan roomkaas in een beslagkom en mix 10 sec. met een elektrische mixer op de laagste stand tot een klontvrij geheel. Stop direct met mixen zodra het een glad geheel is! Het hoeft namelijk niet luchtig te worden.
    • Voeg 400 g vegan kwark, 125 g kristalsuiker, de gesmolten boter en het roommengsel toe en mix 30 sec. met een elektrische mixer op de laagste stand tot een glad geheel. Stop direct met mixen zodra het een glad geheel is! Het hoeft namelijk niet luchtig te worden.
    • Haal de springvorm met bodem uit de koelkast en voeg de vulling toe.
    • Leg met een theelepel een rondje frambozensaus in het midden van de vulling. Herhaal deze stap voor de rest van de rondjes om een denkbeeldige spiraal te vormen.
    • Ga met een satéprikker vanaf het midden door alle rondjes om hartjes (of swirls) te maken. Volg de spiraalvorm vanuit het midden tot de randen. 
    • Bak de cheesecake in 75-80 min. gaar. Kijk na 30 min. hoe bruin de bovenkant is. Als je merkt dat je oven te hard gaat en de bovenkant te bruin wordt, dek dan de bovenkant af met aluminiumfolie en bak dan verder. De cheesecake is klaar als de buitenste rand van de vulling vast is en het middelste deel nog een beetje wiebelt. De cheesecake zal nog stevig worden na het bakken.
    • Laat de cheesecake 1.5 uur afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier. Dit gaat het makkelijkst met een ovenhandschoen tussen de deur. (Deze stap is belangrijk omdat de cheesecake gevoelig is voor temperatuurswisselingen. Door de cheesecake nog in de oven te houden voorkom je dat de bovenkant scheurt.)
    • Haal de cheesecake uit de oven en laat het verder afkoelen op kamertemperatuur.
    • Zet de cheesecake daarna minstens 8 uur in de koelkast.
    • Serveer de cheesecake met de frambozentopping.  
      vegan baked cheesecake

    11 reacties

    1. Heel duidelijk en verstaanbaar voorgesteld. Het ziet er bovendien echt lekker uit en last but not least allemaal zonder dierenleed. Blij met het recept en vooral blij met het goede initiatief om vegan te bakken;

    2. 5 sterren
      Héérlijk. Héérlijk romig, niet te zoet, en de saus is een frisse aanvulling. Ook leuk om te maken. 🥰

    3. 5 sterren
      Wat…was…dit…lekker!!!! Ik had de link van je recept naar mijn man gestuurd met de tekst: dit is wat ik wil op valentijnsdag, verder hoef ik niks.
      Hij heeft er gehoor aan gegeven, hoor! 😂 en man, man, man wat lekker! De beste cheesecake die ik ooit heb gegeten!

    4. 5 sterren
      Ik heb hem gemaakt voor moederdag. Dit is écht een volwaardige cheesecake, geen alternatief of compromis. Cashews weken en tofu pureren stond me altijd een beetje tegen, met dit recept heb je gewoon de authentieke cheesecake ervaring qua maken én eten. Bedankt!

      1. Hi Louise,
        Wat leuk om te horen dat je onze vegan cheesecake hebt gemaakt. Wij hebben dit recept bedacht omdat we ook geen fan zijn van cashews en tofu in taart dus we zijn het helemaal met je eens! We hopen dat onze andere recepten en producten ook bij jou in de smaak zullen vallen.
        Groene groetjes,
        Wendy

    5. Kun je de vegan kwark ook vervangen door nog meer Violife creamy?
      En kun je de vegan room vervangen door bijv. Kokosyoghurt?

      1. Hi Nelleke,
        Dankjewel voor je interesse in dit recept!
        Wanneer je deze wijzigingen maakt in het recept zal het resultaat wel minder zijn dus ik raad het niet aan. Natuurlijk kan je het wel proberen.
        Wanneer je de vegan kwark vervangt met nog meer Violife creamy dan zal de cheesecake vaster zijn.
        Wanneer je de vegan room vervangt met kokosyoghurt of andere yoghurt dan zal de cheesecake minder romig zijn.
        Ik heb het zelf niet geprobeerd maar ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen met begrijpen wat je kan verwachten wanneer je de wijzigingen maakt. Laat je weten of het is gelukt?
        Veel bakplezier!
        Groene groetjes,
        Wendy

    6. 5 sterren
      Dit is nu mijn go to basis recept voor vegan cheesecakes, een versie met kaneel gaf een mooi marmer effect in de cheesecake. Ik bak het wel in een grotere vorm waardoor het geheel een stuk platter wordt maar dan kun weer heel veel extra garnering erop kwijt. Top recept!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept




    Bestel nu onze vegan bakmixen om lekker makkelijk vegan te bakken

    Dit zeggen onze Green Bakers

    Carin Smit
    Carin Smit
    Verrast door het resultaat
    Lees verder
    Echt hele lekkere en makkelijke vegan bakmixen! Heb ze bijna allemaal al een keer gemaakt en elke keer weer verrast door het resultaat. Zeker een aanrader. Ook leuk om cadeau te doen. Er wordt duidelijk gecommuniceerd en de bestelling wordt snel verzonden.
    Nettie Groen
    Nettie Groen
    VRE-SE-LIJK lekker!
    Lees verder
    Op Veggieworld heb ik 1 mix voor bananenbrood meegenomen, voorzichtig als ik ben. Nu heb ik er spijt van, het was echt VRE-SE-LIJK lekker! Zelfs het stuk dat ik had ingevroren kwam even lekker uit de vriezer. Ik ga snel nieuwe bestellen, ik ben nu ook benieuwd naar de rest!
    Mandy Cerise
    Mandy Cerise
    Wat een makkelijke bakmixen!
    Lees verder
    Green Bakers op Veggieworld gezien! Heb bananenbrood en worteltaart meegenomen. Wat een makkelijke bakmixen! Ongelofelijk... en ze smaken ook nog eens hemels!
    Ann
    Ann
    Onze derde bestelling
    Lees verder
    Wat vooral handig is is het bakgemak. Geen apparaten nodig of ingrediënten. Een enkele keer wat boter. Mocht je een bestelling plaatsen vergeet dan niet om de mix voor kokoskoekjes mee te bestellen. Mijn favoriet! Onze derde bestelling gaat de deur uit. Kom maar op met die pepernoten 😋
    Marion
    Marion
    Zelfs ik kan bakken zo!
    Lees verder
    Zelfs ik kan bakken zo! 🥳 Geweldig!
    Sharon
    Sharon
    Bij de hele familie een groot succes!
    Lees verder
    Ik bak graag maar heb soms geen zin/tijd/energie om alles from scratch te maken. Deze cake staat in no time in de oven, is super lekker en bij de hele familie een groot succes!! Ik heb deze nu al meerdere keren besteld en gemaakt, dus ik raad hem zeker aan.
    Kimmy
    Kimmy
    Voor herhaling vatbaar!
    Lees verder
    Super gemakkelijk, super lekker! Voor herhaling vatbaar!
    Willem
    Willem
    Ruime hoeveelheid chocolade
    Lees verder
    De chocolate chip cookies waren erg lekker. Knapperig aan de buitenkant en smeuïg in het midden. De mix kwam met een ruime hoeveelheid chocolade en de bereiding koste nauwelijks tijd. Een echte aanrader. Ook fijn dat ze qua uiterlijk lijken op “normale” cookies.
    Previous
    Volgende