Recept: Vegan Custard Fruit Tart
Makkelijk recept voor vegan custard taart met fruit. Deze heerlijke custard fruit tart is perfect om in de zomer te bakken! De tart is lekker fris door al het verse fruit. Heerlijk in combinatie met een laag vegan room custard. Dit recept is zeer geschikt om van te voren te bereiden omdat er veel gewacht moet worden op het afkoelen. Je kan bijvoorbeeld de custard en de bodem van te voren maken. Daarna hoef je de taart alleen nog maar in elkaar te zetten. Houd jij van bakken met fruit? Bak dan ook een keer onze vegan appel-kaneel cake of vegan worteltaart.Heb jij met dit recept gebakken? Deel jouw vegan bakcreatie met de Green Bakers community op social media met #greenbakers of tag @greenbakersnl.
Bereidingstijd 2 uur uur 30 minuten min
Baktijd 20 minuten min
Porties 12 taartpunten
Benodigdheden
- taartvorm met geschulpte rand Ø24 cm (Dit recept is precies genoeg voor deze grootte, dus maak meer deeg als je een grotere vorm hebt.)
- theelepel (gebruik een maatlepel voor meer precisie)
- kommetje
- hittebestendige vershouddoos
- deegroller
- snijplank en mes
- magnetronbestendig kommetje
- kwast
Ingrediënten
Voor de bodem
- 200 g tarwebloem
- 25 g poedersuiker
- 130 g koude vegan boter
- 1-2 eetlepels koud water
Voor de custard
- 500 g vegan melk naar keuze
- 100 g suiker
- 60 g maiszetmeel
- 1.5 theelepel vanille-extract
- 60 g vegan boter op kamertemperatuur
Voor het fruit
- 2 handen fruit naar keuze kies fruit uit dat niet bruin wordt zoals aardbeien, blauwe bessen, frambozen, bramen, kiwi, sinaasappel, ananas, nectarine
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 2 theelepels water
Instructies
Voor de bodem
- Mix 200 g tarwebloem, 25 g poedersuiker en 130 g koude vegan boter in een keukenmachine met messen tot het lijkt op nat zand. (Als je geen keukenmachine hebt dan kan je dit ook met je handen doen. Wrijf met je vingertoppen de boter in de bloem en suiker tot het lijkt op nat zand. Probeer dit te doen met zo min mogelijk handoppervlak om te voorkomen dat het deeg te veel opwarmt.)
- Voeg 1 eetlepel koud water toe en mix tot het een geheel is. Voeg evt. nog 1 eetlepel water toe wanneer je er nog geen vast geheel van kan maken.
- Maak met je handen een ronde bol van het deeg.
- Verpak het deeg in bakpapier en laat het minstens 2 uur rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en laat het 5 minuten staan om iets op te warmen. (Dit voorkomt dat het deeg scheurt tijdens het uitrollen.)
- Rol met behulp van een deegroller het deeg uit op het bakpapier tot een cirkel van 24.5 cm (iets groter dan de vorm) en 3-4 mm dik.
- Check of het deeg groot genoeg is om de hele vorm te bedekken. Til vervolgens voorzichtig het deeg op met behulp van het bakpapier en bekleed de vorm.
- Druk de randen voorzichtig aan met je vingers. Rol met de deegroller over de randen om zo het uitstekende deeg te verwijderen.
- Prik met een vork gaten in de hele bodem.
- Maak van het overige deeg een plak zo dik als de taartbodem en bak dit als koekje mee in de oven om niks te verspillen.
- Zet het deeg 30 minuten in de koelkast om te rusten. (Dit is om te voorkomen dat het te veel zal krimpen tijdens het bakken.)
heteluchtoven: 180 °C,elektrische oven: 200 °C, gasoven: stand 4
- Verwarm de oven voor.
- Bak het deeg voor 20-21 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven.
- Haal de taartbodem uit de oven en laat het afkoelen op kamertemperatuur.
- Haal de afgekoelde taartbodem voorzichtig uit de vorm.
Voor de custard
- Los 100 g suiker en 60 g maiszetmeel op in 50 g vegan melk en mix met een garde tot een klontvrij mengsel.
- Verhit de rest van de vegan melk in een pannetje.
- Voeg het mengsel al roerende toe aan de hete melk. Breng het geheel, al roerende, aan de kook.
- Voeg 1.5 theelepels vanille-extract toe.
- Laat nog 3-4 minuten al roerende, zachtjes doorkoken tot het mengsel dik is geworden.
- Haal de custard van het vuur en mix 60 g boter erdoorheen met een garde.
- Doe de custard in een grote hittebestendige vershouddoos met deksel. (Leg evt. een stuk bakpapier op het oppervlak van de custard om te voorkomen dat er een velletje vormt. Zo krijg je een klontvrije custard.)
- Koel de custard op kamertemperatuur en daarna in de koelkast tot het helemaal koud is. Dit duurt ongeveer 2 uur.
Voor het samenstellen van de taart
- Haal de custard uit de koelkast. De custard zal een vast blok zijn. Klop de custard goed los met een garde tot het weer een romig geheel is.
- Spatel de custard op de taartbodem en verdeel het gelijkmatig over de bodem.
- Snijd het fruit in partjes, plakjes, blokjes of andere vorm naar keuze.
- Leg het fruit in een patroon of willekeurig op de custard.
- Verhit 2 eetlepels abrikozenjam met 2 theelepels water in een magnetronbestendige kom. Roer het goed door tot een klontvrij mengsel.
- Smeer voorzichtg met een kwast de verdunde jam over het fruit. Zo blijft het fruit langer vers en krijgt het een mooie glans.
- Zet de taart terug in de koelkast tot het serveren. Bewaar in een afgesloten bak in de koelkast. Zo blijft het tot wel 3 dagen lekker. Kijk, ruik en proef na die tijd om verspilling te voorkomen.