vegan speculoos kwarktaart

Vegan Speculoos Kwarktaart

Kwarktaarten zijn voor ons echt een jeugdsentiment: het voelt nog als gisteren dat wij als kind een kwarktaart aan het bakken waren met de mix van Dr Oetker. Deze kwarktaarten zijn jammer genoeg niet vegan, dus wij waren op zoek naar een vegan kwarktaart, één zonder dierlijke gelatine. Onlangs was Linsey jarig, dus wilde Wendy haar verrassen met een vegan speculoos kwarktaart. Zij is namelijk sinds haar vegan proef blog helemaal verslaafd geraakt aan speculoos pasta. De taart was zó lekker, dat we hem wel met jullie moesten delen.
Bereidingstijd 30 min
Baktijd 3 uur
Porties 12 porties

Benodigdheden

  • springvorm Ø18-21 cm
  • bakpapier
  • pannetje
  • beslagkom
  • garde
  • weegschaal
  • keukenmachine of deegroller

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 200 g vegan koekjes Lotus speculaas of vegan digestives
  • 75 g ongezouten vegan boter
  • 1 eetlepel speculoos

Voor het kwarkmengsel

  • 150 g speculoos
  • 1,5 theelepel (3,5 g) agar agar poeder onder andere te koop bij Holland & Barrett
  • 400 g vegan kwark Alpro Go On Plantaardige Variatie op Kwark Vanille
  • 250 mL vegan slagroom om op te kloppen Alpro Plantaardige Variatie op Slagroom op te Kloppen
  • 1 eetlepel suiker

Voor decoratie

  • 3 eetlepels speculoos
  • gevulde Lotus speculoos koekjes

Instructies
 

Voor de bodem

  • Verkruimel de vegan koekjes in een keukenmachine, of sla ze fijn met een deegroller.
  • Smelt de vegan boter en de speculoos in een pannetje en voeg de koekkruimels hier aan toe.
  • Roer goed door en stort in een met bakpapier beklede springvorm.
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast.

Voor het kwarkmengsel

  • Smelt in een pannetje de speculoos op laag vuur en verhit tot het heet is.
  • Voeg de agar agar toe aan de speculoos en roer het goed door om het helemaal op te lossen.
  • Voeg de vegan kwark toe en meng het geheel goed door tot er geen klontjes meer zijn. Voeg eventueel suiker toe naar smaak.
  • Verhit het mengsel op laag vuur voor 5 min. en roer af en toe goed door.
  • Klop ondertussen de vegan slagroom met een eetlepel suiker stijf.
  • Haal de pan van het vuur en laat het kwarkmengsel een minuutje afkoelen.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het kwarkmengsel.
  • Giet het mengsel in de springvorm met koekbodem.
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Voor decoratie

  • Smelt de speculoos in een pannetje, laat het iets afkoelen en giet het dan op de bovenkant van de vegan kwarktaart.
  • Snijd een paar koekjes fijn en strooi die over de bovenste laag.

Geef een antwoord

Rating recept