Recipe Vegan Heavenly Spiced Carrot Cake

worteltaart

worteltaart

Recipe: Vegan Heavenly Spiced Carrot Cake

Baktijd 10 minuten
Porties 12 slices

Benodigdheden

  • springform Ø18 cm
  • baking paper
  • kitchen scale
  • large bowl
  • spatula
  • electric mixer
  • spoon

Ingrediënten
  

  • 1 Green Bakers Vegan Baking Mix for Heavenly Spiced Carrot Cake

For the cake

  • 100 g sunflower oil or other odourless oil
  • 100 g water weighing is more precise than using a cup
  • 150 g grated carrot + extra for decoration around 1 medium-large carrot

For the cream cheese topping

  • 100 g unsalted vegan butter softened at room temperature
  • 200 g vegan cream cheese softened at room temperature for example Violife Creamy Original
  • 200 g powdered sugar

For decorations

  • 1 handful chopped walnuts
  • 1 tbsp grated carrot

Instructies
 

convection oven: 175 °C, electric oven: 190 °C, gas oven: stand 4

    For the cake

    • Preheat the oven. Grease the sides of the springform and place a piece of baking paper on the bottom.
    • Add the vegan baking mix, 100 g sunflower oil and 100 g water to the bowl.
    • Mix with a spatula until combined.
    • Add 150 g grated carrot and incorporate into the batter.
    • Divide the batter equally in the springform and place directly in the oven.
    • Bake the cake for 40-45 minutes until cooked. Insert a skewer in the middle of the cake to check for doneness. If the skewer comes out clean, the cake is cooked. If not, bake for some additional minutes.
    • Remove the cake from the oven and let it cool for 15 minutes in the springform. Remove the cake frm the springform and let it cool completely on a rack.
    • Keep the cooled cake in an airtight container. It will keep fresh for 2 days. Look, smell and taste after that to prevent food waste.

    For the cream cheese topping

    • Make sure the 100 g vegan butter and 200 g vegan cream cheese are softened at room temperature. Remove the excess water from the cream cheese with a tissue. (If there is too much excess water, the topping will curdle)
    • Cream the softened butter with an electric mixer on the highest setting until smooth, airy and lumpfree. The colour of the vegan butter will change from yellow to white.
    • Add the softened cream cheese and mix for ca. 1 minute until combined.
    • Add 200 g powdered sugar and mix for ca. 2 minutes until a smooth and airy cream cheese topping.

    For decoration

    • If you add the vegan cream cheese topping to the cake, it is important to keep the cake refrigerated. The cake will dry out faster. Therefore, we recommend adding the topping before serving. You can make the topping beforehand and keep it in the refrigerator.
    • Add the cream cheese topping to the cooled cake, using a spoon or knife.
    • Decorate the cake with grated carrot and walnuts or as you prefer.

    Variatietips

    Storage: Keep the cake with topping refrigerated in an airtight container. It will keep fresh for 2 days. Look, smell and taste after that to prevent food waste. 
    Variation suggestion: Add a handful of walnuts or raisins to the batter. 
    Do you have any vegan baking suggestions? Please share with the Green Bakers community on social media using #greenbakers

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept




    Bestel nu onze vegan bakmixen om lekker makkelijk vegan te bakken

    Dit zeggen onze Green Bakers

    Carin Smit
    Carin Smit
    Verrast door het resultaat
    Lees verder
    Echt hele lekkere en makkelijke vegan bakmixen! Heb ze bijna allemaal al een keer gemaakt en elke keer weer verrast door het resultaat. Zeker een aanrader. Ook leuk om cadeau te doen. Er wordt duidelijk gecommuniceerd en de bestelling wordt snel verzonden.
    Nettie Groen
    Nettie Groen
    VRE-SE-LIJK lekker!
    Lees verder
    Op Veggieworld heb ik 1 mix voor bananenbrood meegenomen, voorzichtig als ik ben. Nu heb ik er spijt van, het was echt VRE-SE-LIJK lekker! Zelfs het stuk dat ik had ingevroren kwam even lekker uit de vriezer. Ik ga snel nieuwe bestellen, ik ben nu ook benieuwd naar de rest!
    Mandy Cerise
    Mandy Cerise
    Wat een makkelijke bakmixen!
    Lees verder
    Green Bakers op Veggieworld gezien! Heb bananenbrood en worteltaart meegenomen. Wat een makkelijke bakmixen! Ongelofelijk... en ze smaken ook nog eens hemels!
    Ann
    Ann
    Onze derde bestelling
    Lees verder
    Wat vooral handig is is het bakgemak. Geen apparaten nodig of ingrediënten. Een enkele keer wat boter. Mocht je een bestelling plaatsen vergeet dan niet om de mix voor kokoskoekjes mee te bestellen. Mijn favoriet! Onze derde bestelling gaat de deur uit. Kom maar op met die pepernoten 😋
    Marion
    Marion
    Zelfs ik kan bakken zo!
    Lees verder
    Zelfs ik kan bakken zo! 🥳 Geweldig!
    Sharon
    Sharon
    Bij de hele familie een groot succes!
    Lees verder
    Ik bak graag maar heb soms geen zin/tijd/energie om alles from scratch te maken. Deze cake staat in no time in de oven, is super lekker en bij de hele familie een groot succes!! Ik heb deze nu al meerdere keren besteld en gemaakt, dus ik raad hem zeker aan.
    Kimmy
    Kimmy
    Voor herhaling vatbaar!
    Lees verder
    Super gemakkelijk, super lekker! Voor herhaling vatbaar!
    Willem
    Willem
    Ruime hoeveelheid chocolade
    Lees verder
    De chocolate chip cookies waren erg lekker. Knapperig aan de buitenkant en smeuïg in het midden. De mix kwam met een ruime hoeveelheid chocolade en de bereiding koste nauwelijks tijd. Een echte aanrader. Ook fijn dat ze qua uiterlijk lijken op “normale” cookies.
    Previous
    Volgende