
Vegan Taart - Twee Lagen
In deze bakinstructies leggen wij jou stap voor stap uit hoe je een vegan laagjes taart kan bakken. Of je nou kiest voor een chocolade of naturel taart, een twee of vier laags, de stappen blijven hetzelfde. Verdubbel onderstaand recept voor een vier laags taart. Wij raden je ook aan om het bijbehorende filmpje te bekijken om een beeld te krijgen van hoe het eraan toe gaat. Alvast veel bakplezier!
Bereidingstijd 35 minuten min
Baktijd 30 minuten min
Porties 12 taartpunten
Benodigdheden
- spuitzak met spuitmondje naar keuze
- (broodmes)
Ingrediënten
- 1 Green Bakers Vegan Bakmix voor Taart
- 1 Green Bakers Vegan Bakmix voor Botercrème
- 1 Green Bakers Vegan Sprinkles
zelf toevoegen
voor de taart
- 200 mL vegan melk
- 125 g ongezouten vegan boter op kamertemperatuur
voor de botercrème
- 250 g ongezouten vegan boter op kamertemperatuur dit is belangrijk voor een luchtige, gladde botercrème
Video
Instructies
heteluchtoven: 175 °C, elektrische oven: 190 °C, gasoven: stand 4
voor de taart
- Zorg alvast dat de vegan boter op kamertemperatuur is voordat je begint met bakken.
- Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 175°C. Vet de randen van de springvormen goed in met vegan boter en bekleed de onderkant met bakpapier.
- Snijd 125 g vegan boter in kleine stukjes.
- Voeg de bakmix voor de taart, 200 mL vegan melk en de vegan boter toe aan de beslagkom.
- Roer het geheel eerst even rustig door tot het niet meer stuift.
- Mix het geheel daarna met een elektrische mixer op de hoogste stand in ca. 2 minuten tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvormen en zet de taarten direct in de oven.
- Bak de taarten in 25-30 minuten gaar (Als je 1 springvorm hebt gebruikt dan is de baktijd 45-50 minuten.) Met een prikker kan je testen of de taarten gaar zijn. Is de prikker droog dan is de taart gaar. Zo niet, bak de taarten dan nog enkele minuten.
- Haal de taarten uit de oven en laat ze 15 minuten afkoelen in de springvormen. Haal daarna de taarten uit de springvormen en laat ze verder afkoelen op een rooster.
voor de botercrème
- Zorg dat de vegan boter op kamertemperatuur is.
- Klop de zachte boter met een elektrische mixer op de hoogste stand in ca. 3 minuten glad, luchtig en zonder klontjes. De kleur van de vegan boter zal veranderen van geel naar wit.
- Voeg de bakmix voor de botercrème toe aan de boter en roer het geheel eerst rustig door tot het niet meer stuift.
- Mix het geheel daarna met een elektrische mixer op de hoogste stand in ca. 4 minuten tot een gladde, luchtige botercrème.
voor de decoratie
- Zorg dat de taarten helemaal zijn afgekoeld voor je begint met het decoreren.
- De taarten komen plat uit de oven dus ze hoeven niet gesneden te worden. Wanneer je taarten niet plat uit de oven komen, kan je ervoor kiezen om de bovenkant van de taarten er af te snijden zodat de bovenkant vlak is (en eet de restjes op).
- Tip: smeer de taarten in met suikersiroop om te voorkomen dat de taart uitdroogt.
- Bewaar ongeveer 1/5 deel van de botercrème voor decoratieve toefjes aan het eind.
- Leg één laag taart op je werkblad. Smeer 2/5 deel van de botercrème gelijkmatig over de laag taart.
- Als je een vulling wilt toevoegen, spuit dan eerst een randje botercrème. Deze rand zorgt er voor dat de vulling op de juiste plek blijft. Smeer in het midden een vulling naar keuze zoals jam, lemon curd, karamelsaus, chocoladepasta, speculoos etc.
- Leg de tweede laag taart hier bovenop.
- Bestrijk de bovenkant en zijkanten van de hele taart met een dunne laag botercrème. Dit zorgt er voor dat de taartkruimels worden vastgezet en niet zichtbaar zijn bij het eindresultaat.
- Zet de taart ca. 10 minuten in de koelkast zodat de eerste laag botercrème steviger wordt.
- Haal de taart uit de koelkast en bestrijk de taart met 2/5 deel van de botercrème.
- Strijk de bovenkant en zijkanten mooi strak.
- Doe de bewaarde botercrème in een spuitzak met een spuitmond naar keuze en maak toefjes op de bovenkant van de taart.
- Strooi de sprinkles op de bovenkant om de taart af te maken.
- Serveer direct of bewaar de taart afgesloten in de koelkast om uitdroging te voorkomen.
2 reacties
De taart zelf was lekker maar helaas niet hoog genoeg en na het bakken zakte deze nog in elkaar 🙁
Nou heb ik rijstmelk gebruikt. Kan het daar aan liggen, had ik soja melk moeten gebruiken?
Hi Nathalie,
Wat leuk om te horen dat je de taart hebt gemaakt. We vinden het heel jammer dat de taart niet is zoals verwacht. We hebben de taart zo ontwikkeld dat de lagen mooi plat blijven na het bakken zodat je hem snel in elkaar kan zetten zonder de bovenkant eraf te snijden. Het is dus niet onze bedoeling om een taart te krijgen met een hele bolle top. Als dit wel het geval is en hij daarna inzakt, dan kan dat liggen aan de temperatuur van de oven. Als de temperatuur te hoog is dan rijst de taart heel snel en vormt het een bolle top die na afkoelen weer veel inzakt. Dit hebben wij ook wel eens meegemaakt tijdens het ontwikkelen. Als je het nog niet hebt, zou je een oventhermometer (slechts 1 euro bij de blokker) aan kunnen schaffen om de oventemperatuur te checken want soms is de werkelijke temperatuur hoger of lager dan je oven aangeeft. Als je het beslag hebt verdeeld over 2 vormen van Ø18cm dan krijg je 2 lagen taart van 2.5cm-2.8cm hoog. Bij 1 vorm van Ø25cm zal de taart ongeveer 4cm hoog worden. Als je op zoek bent naar een hele hoge taart dan zou je een 4 laags taart kunnen maken. Rijstmelk is vergelijkbaar met sojamelk dus dit heeft de taart niet beïnvloed. De volgende keer kan je dit gewoon blijven gebruiken. We hopen dat de volgende taart wel voldoet aan je verwachtingen. Als je nog vragen hebt dan beantwoorden wij die graag!
Groene groetjes,
Wendy van Green Bakers