Wortelcake

wortelcake

Vegan Wortelcake

Heb jij geen taartvorm in huis, of vind jij plakken cake gewoon lekkerder? De worteltaart kan ook in een cakevorm gebakken worden! Het is even makkelijk en net zo lekker.
Bereidingstijd 10 min
Baktijd 35 min
Porties 12 plakken

Benodigdheden

  • cakevorm 25 cm
  • bakpapier
  • keukenweegschaal
  • beslagkom
  • spatel
  • elektrische mixer
  • lepel

Ingrediënten
  

  • 1 Green Bakers Vegan Bakmix voor Worteltaart

Zelf toevoegen

    Voor de cake

    • 100 g zonnebloemolie Geen zonnebloemolie in huis? Gesmolten kokosolie (100 g) kan ook gebruikt worden.
    • 100 g water Tip: het wegen van water is nauwkeuriger dan het afmeten met een maatbeker.
    • 150 g geraspte wortel + extra voor decoratie ongeveer 1 middelgrote wortel

    Voor de roomkaastopping

    • 100 g ongezouten vegan boter op kamertemperatuur
    • 200 g vegan roomkaas op kamertemperatuur bijv. Violife Creamy Original
    • 200 g poedersuiker

    Instructies
     

    heteluchtoven: 175 °C, elektrische oven: 190 °C, gasoven: stand 4

      Voor de cake

      • Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 175°C. Vet de randen van de cakevorm goed in met vegan boter. Bekleed de cakevorm ook met een stuk bakpapier en laat het uitsteken aan de lange zijde. Zo kan je heel makkelijk de gebakken cake uit de vorm tillen.
      • Voeg de vegan bakmix, 100 g zonnebloemolie en 100 g water toe aan de beslagkom.
      • Meng het met een spatel tot een geheel.
      • Voeg de geraspte wortel toe en spatel deze door het beslag.
      • Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevorm en zet de cake direct in de oven.
      • Bak de cake in 35-40 minuten gaar. Met een prikker kan je testen of de cake gaar is. Steek een prikker in de cake en haal deze er weer uit. Is de prikker droog, dan is de cake gaar. Zo niet, bak de cake dan nog enkele minuten.
      • Haal de cake uit de oven en laat het 15 minuten afkoelen in de cakevorm. Haal daarna de cake uit de cakevorm en laat het verder afkoelen op een rooster.
      • Bewaar de afgekoelde cake in een goed afgesloten vershouddoos op kamertemperatuur. Zo blijft het tot wel 2 dagen lekker. Kijk, ruik en proef na die tijd om verspilling te voorkomen.

      Voor de roomkaastopping

      • Zorg ervoor dat de 100 g vegan boter en 200 g vegan roomkaas op kamertemperatuur zijn. Dep de roomkaas droog met een tissue wanneer er een laagje water op zit.
      • Klop de zachte boter met een elektrische mixer op de hoogste stand in ca. 2 minuten glad, luchtig en zonder klontjes. De kleur van de vegan boter zal veranderen van geel naar wit.
      • Voeg de zachte roomkaas toe en mix in ca. 1 minuut glad.
      • Voeg daarna 200 g poedersuiker toe en mix het geheel nog ca. 2 minuten tot een gladde, luchtige roomkaastopping.

      Voor de decoratie

      • Als de roomkaastopping op de cake zit, moet de cake bewaard worden in de koelkast. Hier droogt de cake wel sneller uit. We raden aan om de topping pas op de cake te smeren vlak voor het serveren. De topping kan al wel van te voren gemaakt worden en bewaard worden in de koelkast.
      • Smeer met een mes of lepel de roomkaastopping op de bovenkant van de afgekoelde cake.
      • Strooi wat geraspte wortel op de bovenkant als decoratie. Leg eventueel fijngehakte of hele walnoten op de bovenkant van de cake.
      • Bewaar de cake met topping in een goed afgesloten vershouddoos in de koelkast. Zo blijven ze tot wel 2 dagen lekker. Kijk, ruik en proef na die tijd om verspilling te voorkomen.

      Variatietips

      Voeg een handjevol walnoten toe aan het beslag. 
      Heb je zelf een leuke variatietip? Deel deze met de Green Bakers op social media met #greenbakers

      Geef een antwoord

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      Rating recept