Wortelcupcakes

wortelcupcakes

Vegan Wortelcupcakes

Wil jij jouw creativiteit kwijt in je baksels? Dan zijn de wortelcupcakes de perfecte keuze! Met de roomkaastopping kan je de cupcakes prachtig versieren.
Bereidingstijd 10 min
Baktijd 20 min
Porties 12 cupcakes

Benodigdheden

  • cupcakebakvorm voor 12 cupcakes
  • 12 papieren vormpjes
  • keukenweegschaal
  • beslagkom
  • spatel
  • ijsschep of 2 eetlepels
  • elektrische mixer
  • spuitzak met spuitmondje naar keuze (een eetlepel is ook geschikt om mee te decoreren)

Ingrediënten
  

  • 1 Green Bakers Vegan Bakmix voor Worteltaart

Zelf toevoegen

    Voor de cupcakes

    • 100 g zonnebloemolie Geen zonnebloemolie in huis? Gesmolten kokosolie (100 g) kan ook gebruikt worden.
    • 100 g water Tip: het wegen van water is nauwkeuriger dan het afmeten met een maatbeker.
    • 150 g geraspte wortel + extra voor decoratie  ongeveer 1 middelgrote wortel

    Voor de roomkaastopping

    • 100 g ongezouten vegan boter op kamertemperatuur
    • 200 g vegan roomkaas op kamertemperatuur bijv. Violife Creamy Original
    • 200 g poedersuiker

    Voor de decoratie

    • 1 handje fijngehakte walnoten
    • 1 eetlepel geraspte wortel

    Instructies
     

    heteluchtoven: 175 °C, elektrische oven: 190 °C, gasoven: stand 4

      Voor de cupcakes

      • Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 175 °C. Leg de papieren vormpjes in de cupcakebakvorm.
      • Voeg de vegan bakmix, 100 g zonnebloemolie en 100 g water toe aan de beslagkom.
      • Meng het met een spatel tot een geheel.
      • Voeg de geraspte wortel toe en spatel deze door het beslag.
      • Verdeel het beslag met behulp van een ijsschep of 2 eetlepels over de 12 vormpjes en zet de cupcakes direct in de oven.
      • Bak de cupcakes in 20-22 minuten gaar. Met een prikker kan je testen of de cupcake gaar is. Steek een prikker in een cupcake en haal deze er weer uit. Is de prikker droog, dan is de cupcake gaar. Zo niet, bak de cupcakes dan nog enkele minuten
      • Haal de cupcakes uit de oven en laat ze 15 minuten afkoelen in de cupcakebakvorm. Haal daarna de cupcakes uit de bakvorm en laat ze verder afkoelen op een rooster.
      • Bewaar de afgekoelde cupcakes in een goed afgesloten vershouddoos op kamertemperatuur. Zo blijven ze tot wel 2 dagen lekker. Kijk, ruik en proef na die tijd om verspilling te voorkomen.

      Voor de roomkaastopping

      • Zorg ervoor dat de 100 g vegan boter en 200 g vegan roomkaas op kamertemperatuur zijn. Dep de roomkaas droog met een tissue wanneer er een laagje water op zit.
      • Klop de zachte boter met een elektrische mixer op de hoogste stand in ca. 2 minuten glad, luchtig en zonder klontjes. De kleur van de vegan boter zal veranderen van geel naar wit.
      • Voeg de zachte roomkaas toe en mix in ca. 1 minuut glad.
      • Voeg daarna 200 g poedersuiker toe en mix het geheel nog ca. 2 minuten tot een gladde, luchtige roomkaastopping.

      Voor de decoratie

      • Als de roomkaastopping op de cupcakes zit, moeten de cupcakes bewaard worden in de koelkast. Hier drogen de cupcakes wel sneller uit. We raden aan om de topping pas op de cupcakes te smeren vlak voor het serveren. De topping kan al wel van te voren gemaakt worden en bewaard worden in de koelkast.
      • Doe de roomkaastopping in een spuitzak met een spuitmond naar keuze en maak toefjes op de cupcakes. Of gebruik een eetlepel om de roomkaastopping op de cupcakes te smeren.
      • Decoreer de cupcakes eventueel met fijngehakte walnoten en geraspte wortel.
      • Bewaar de cupcakes met topping in een goed afgesloten vershouddoos in de koelkast. Zo blijven ze tot wel 2 dagen lekker. Kijk, ruik en proef na die tijd om verspilling te voorkomen.

      Variatietips

      Voeg een handjevol walnoten toe aan het beslag. 
      Heb je zelf een leuke variatietip? Deel deze met de Green Bakers op social media met #greenbakers

      Geef een antwoord

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      Rating recept